some story about my TESL interview !

assalamualaikum , okeyy , duduk nya saya disini sambil menaip kerana saya ingin menceritakan pengalaman pertama saya di-interview semalam .
*harap maklum , entry ini agak panjang dan kalau muak nak baca , sila segera menggerakkan tangan anda ke arah tanda pangkah di atas page ini , terima kaseh*

let's begin the story......

5.45 a.m : ''AISYAA BANGUN !'' > mak jerit ! *sila baca dengan menggunakan nada suara yang agak tinggi*

aku bangun laa dengan mata yang perit sebab tidur lambat malam tadi , grr~~ take my towel and go downstairs to take my bath . setengah jam kemudian , siap  mandi , siap solat , siap dress up , turun bawah pakai krim , tepek bedak , garis eye-liner , sapu lipgloss . okeyy done ! siap lilit-2 shawl jap , n then teross gerak .

8.30 a.m : tepat-2 sampai kat UITM kampus bandaraya jb , *walaupun patutnya bole sampai awal sikit, tapi sesat *

sampai-2 je tengok dah ramai orang dah , put on my high heels , n straight forward pegi kat tempat orang ramai-2 tu , cek nama then teros masuk satu bilik untuk ambik ujian bertulis . a little bit briefing and then we start our test around 8.45 a.m . bukak-2 solan je, mak aii ! susaa ! alamak ! then aku pura-2 cool sikit , haha start jawab , mana nak kejor kan 15 soalan objektif yang susaa tu , then nak buat essay lagi . grr~~ sabor je laa.. tepat pukul 9.45 a.m test abis . okeyy lega sikit . * Walaupun sebenarnya takut nak interview * , keluar-2 je cek nama aku kat panel 2 . no.9 . haa . lega sikit . then , abah ajak g makan sambil nak susun sijil-2 yang dia mintak . settle makan , around 10 .15 a.m , mak aku dah suruh aku naik kat tempat interview tu , aku ponn mula-2 ingatkan malas nak naik dulu sebab pikirkan nombor aku nombor 9 . tapi naik je laa . then naik , baru duduk ,  sorang interviewer keluar then dia cek nama , then dia tanya nama aku sape .

interviewer : what is your name ?
aku : my name is nadiatul aisyah .
interviewer : okeyy , you are next .
aku : perghh ! kerass ! baru duduk seyh . *ketaq lutot *

tengah sibuk-2 aku menenangkan jiwa . budak yang sebelum aku keluar daripada bilik interview tu .okeyy , aku rase jantung aku dah lari pegi turun tangga . =.=  then , pintu terbuka , interviewer panggil nama aku suruh masuk .


ivr : nadiatul aisyah , please come in .
aku : dengan jantung yang dah lari kat tangga , aku ponn masuk . bagi fail . then , duduk . senyum .
ivr : tell me about yourself .
aku : bla..bla..bla..* membebel jelaa pape yang terlintas kat kepala *
ivr : what u like to do during your free time ? 
aku : i like to read novels , especially malay novels . and i collect it too . *pedulikan grammar yang terabur *
ivr : did u read english novels ?
aku : yup ! i had read some english novels , but i don't remember it .
aku sambung lagi citerr pasal aku . aku cakap aku netballers sekolah .
ivr : can you tell me about your team mate and where did u go for your competition ? *tak ingat sangat *
aku : bla..blaa..blaa.. bantai je apa yang patot .
ivr : why u choose to be a teacher ?
aku : bla..blaa..bla.. * cakap jelaa pape yang terlintas kat kepala *
ivr : who inspire u to be a teacher and what quality he had that inspired you  ? 
aku : bla..bla..bla.. *goreng pasal sir aku *
ivr : tell me about current education issue .
aku : bla..blaa..blaa...goreng pasal pemansuhan PTPTN .

okeyy . ingatkan dah lepas . then ivr yang hujung plakk mengemukakan soalan dia . baru je jantung aku nak masuk , dah terkeluar balik , lari keluar daripada bilik tu . =.=

ivr 2 : you are from johor right?
aku : yes i am .
ivr 2 : can u tell me about the development in johor .
aku : terdiam kejap . then start menggoreng pasal pembangunan yang akan berlaku kat mersing 10 tahun lagi .
ivr 2 : angguk then dia cakap OTHERS ? 
aku : diam kejap .
ivr 2 : how about in your hometown . tell me about your hometown .
aku : bla..bla..bla.. *bebel jelaa apa yang terlintas kat kepala*
ivr 2 : okeyy . you may go .
aku : thanks and teross keluar .

aku pulakk boleh terlupa , ingatkan pintu tu ada spring kat atas . then ,aku keluar , teross terlepas pintu tu . haha , guess what ? GEDEGANGG ! pintu tu aku terlepass rupanya ! haha , malu ! teross jalan laju-2 turun bawah jumpa mak . haha . that;s all !

kata hati : WHAT A DAY ! :D aku harap aku lepas interview tu . 

2 comments: